Kremowy deser czekoladowy z tofu – pyszny, oryginalny, a do tego bez glutenu, laktozy i drożdży!


Przepis z serii zdrowa kuchnia -  oryginalny deser z tofu idealny na letnie dni i nie tylko. Jest to pyszna propozycja, która smakuje wyśmienicie, a do tego świetnie nadaje się dla wszystkich amatorów słodyczy - także dla alergików. Nie zawiera glutenu, laktozy ani drożdży, jest prosty w przygotowaniu, oryginalny i efektowny.

składniki
100 g bezglutenowych biszkoptów 3Pauly
400 g tofu
150 g ciemnej czekolady
2-3 łyżki syropu ryżowego lub miodu
Chili w proszku (opcjonalnie)
Dowolne owoce i cynamon do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Zblendować tofu na gładko
2.      Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i delikatnie wymieszać z tofu
  1. Dodać syropu ryżowego lub miodu i doprawić odrobiną sproszkowanego chilli
  2. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na ok godzinę
  3. Pokruszyć biszkopty i wyłożyć na spodzie w naczyniach deserowych
  4. Krem wyciągnąć z lodówki przełożyć do deserówek, ozdobić owocami i cynamonem


Ilość porcji 4. Czas przygotowania ok 80 min.

Popularne posty