Cała prawda o owocach mango - warto jeść dla smaku czy tez na zdrowie?
![]() |
fot.pixabay.com |
W Indiach, skąd pochodzi,
symbolizuje boskich posłańców, nadnaturalne istoty żywiące się zapachem drzew i
kwiatów, a także piękną i dobrą boginię Lakszmi, uosobienie wszelkiego
powodzenia. U nas wciąż nieco na uboczu, uważane są za symbol egzotyki i
luksusu. Mango, prześliczny owoc-tęcza, nie tylko fantastycznie wygląda. Do
zaoferowania ma znacznie więcej.
Owoce mango pochodzą z Indii, a do Europy dotarły dzięki portugalskim
żeglarzom, podróżującym na początku XVI w. na Daleki Wschód. Mango jest owocem
wiecznie zielonego drzewa, osiągającego nawet 30 metrów wysokości. Niektóre
owoce potrafią ważyć nawet 1 kg. Mango, w zależności od odmiany, różnią się kolorem i wielkością, zazwyczaj
jednak są wydłużone, nieco spłaszczone i przypominają
wielką śliwkę. Mają cienką, zielono-żółto-czerwoną skórkę, której odcienie za
każdym razem tworzą własny i niepowtarzalny wzór. Miąższ dojrzałego mango jest
pomarańczowo-żółty, bardzo soczysty, słodki, kremowy i gęsty - rozpływa się w
ustach. Miesza się w nim aromat terpentyny ze skórką pomarańczy i zapachem
rozgrzanego słońcem piasku. Mango najlepiej smakuje z nutą orzeźwienia - lekko
schłodzone w lodówce.
Mango stanowi źródło
witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach
przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”. Zawiera związki aktywnie biologicznie, łagodzące
stany zapalne i zapobiegające rozwojowi nowotworów. Zawiera dużo beta-karotenu,
związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV, a także witaminy C, E i
z grupy B, miedź, żelazo, potas i magnez. Owoce mango wykorzystywane są również w kosmetyce - wyciśnięty z nich olejek,
ze względu na swoje właściwości nawilżające i regeneracyjne, jest często
głównym składnikiem kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów.
W naszej strefie klimatycznej nie możemy
niestety cieszyć się owocami mango prosto z drzewa. Często nawet zakup świeżego
owocu mango w sklepie okazuje się sporym problemem. Na szczęście na rynku
znaleźć można także mango w innych formach – np. kandyzowane, suszone lub
puffingowane, czyli suszone próżniowo w podciśnieniu w bardzo niskiej
temperaturze. To ostatnie jest godne szczególnej uwagi, ponieważ powstaje w
procesie, który pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze, cenne składniki
oraz wszystkie naturalne, najbardziej pożądane przez organizm witaminy
znajdujące się w świeżym soczystym owocu.
Świeże, dojrzałe mango powinno być miękkie, mieć jędrną skórkę i
wyczuwalną pod naciskiem palca konsystencję. Dobrze, gdy przy końcu szypułki
posiada wyczuwalny, przyjemny zapach. Idealne mango nie może być ani za twarde,
ani przejrzałe, lecz sprężyste, rumiane lub… puffingowane.
źr.mat.pras. puffins.co