Lekkie danie - bezmięsna sałatka "do syta" z uszkami nadziewanymi pieczarkami z pomidorkami, szpinakiem i oliwkowymi talarkami


Szybki przepis na efektowne danie, które syci wszystkie zmysły. Pyszna sałatka idealnie sprawdzi się w roli przekąski, obiadu a także kolacji. Można  śmiało spakować ją do lunchboxu i zabrać do pracy. Świetnie smakuje i tak samo się prezentuje, dlatego może stać się także daniem serwowanym gościom. Smacznego!

Przepis na sałatkę z uszkami z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i talarkami z oliwek


Porcja na 2-3 os.
Składniki:
·         Oliwki – 20 szt.
·         Świeży szpinak – 1/2 opakowania
·         Pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
·         Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.

Sos:
·         Oliwa z oliwek 150ml
·         Musztarda 2 łyżki
·         Ocet winny 50 ml
·         Czosnek 2 ząbki
·         Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie umyj liście szpinaku, pokrój pomidorki na połówki, a oliwki w talarki. Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku, następnie na szpinak wyłóż ugotowane uszka, pomidorki i oliwki. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim ułożoną na talerzu sałatkę.

Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie, sałatkę można serwować z sosem śmietanowo-ziołowym, oprószoną tartym serem żółtym. Gotowe! Smacznego!

Popularne posty