Lekkie danie - bezmięsna sałatka "do syta" z uszkami nadziewanymi pieczarkami z pomidorkami, szpinakiem i oliwkowymi talarkami
Szybki przepis na efektowne danie, które syci wszystkie zmysły. Pyszna sałatka idealnie sprawdzi się w roli przekąski, obiadu a także kolacji. Można śmiało spakować ją do lunchboxu i zabrać do pracy. Świetnie smakuje i tak samo się prezentuje, dlatego może stać się także daniem serwowanym gościom. Smacznego!
Przepis na sałatkę z uszkami z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi,
świeżym szpinakiem i talarkami z oliwek
Porcja na 2-3 os.
Składniki:
·
Oliwki – 20 szt.
·
Świeży szpinak – 1/2 opakowania
·
Pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
·
Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.
Sos:
·
Oliwa z oliwek 150ml
·
Musztarda 2 łyżki
·
Ocet winny 50 ml
·
Czosnek 2 ząbki
·
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie umyj
liście szpinaku, pokrój pomidorki na połówki, a oliwki w talarki. Na duży
płaski talerz wyłóż liście szpinaku, następnie na szpinak wyłóż ugotowane uszka,
pomidorki i oliwki. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj dokładnie
wszystkie składniki sosu i polej nim ułożoną na talerzu sałatkę.
Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie,
sałatkę można serwować z sosem śmietanowo-ziołowym, oprószoną tartym serem
żółtym. Gotowe! Smacznego!