Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem - roślinne pyszności w stylu fit



Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Potrawa idealnie wpisuje się w kanon zdrowej kuchni w stylu fit, a dzięki swoim walorom smakowym podbija podniebienia dorosłych i dzieci. Wyjątkowo efektownie i oryginalnie wygląda, może więc z powodzeniem stać się doskonałym pomysłem na danie serwowane gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.

SKŁADNIKI: 

Na placki:

3-4 duże ziemniaki
1/2 dużego lub 1 mały seler
2-3 szalotki
2 jajka
2 łyżki oliwy
pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
sól, pieprz

Na dip:
2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.

 CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min     LICZBA PORCJI: 4 porcje

WSKAZÓWKA: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!


Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well (Well-well.eu)

Popularne posty