Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi siewnej




Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu. 

Składniki:
§  450 g mąki pszennej typ 450
§  100 g mąki  konopnej Ol’Vita
§  200 g zakwasu żytniego
§  350 ml letniej wody
§  1 łyżeczka soli
§  1 łyżka miodu
§  2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi  siewnej do posypania chleba

Przygotowanie
·         Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
·         Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut 
·         Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
·         Wierzch posypać ziarnami konopi
·         Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C
·         Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
·         Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

Wskazówka:
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl 


Popularne posty