Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi siewnej
Przepis na
wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością.
Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu
chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość
odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z
pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym
menu.  
Składniki: 
§ 
450 g mąki pszennej typ
450
§ 
100 g mąki  konopnej Ol’Vita
§ 
200 g zakwasu żytniego 
§ 
350 ml letniej wody 
§ 
1 łyżeczka soli
§ 
1 łyżka miodu 
§ 
2 – 3 łyżki
rozgniecionych ziaren konopi  siewnej do
posypania chleba 
Przygotowanie
·        
Do
odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita,
zakwas, miód i sól
·        
Całość
wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut  
·        
Ciasto
przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
·        
Wierzch
posypać ziarnami konopi 
·        
Foremkę
z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C
·        
Pozostawić
tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
·        
Po
leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.
Wskazówka:
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta
podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi
ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem. 
Gotowe! Smacznego! 


