Dieta wegetariańska u dzieci – zdrowa czy nie?
Wegetariański sposób odżywiania jest coraz
bardziej popularny, a na dietę eliminującą mięso przechodzą osoby w każdym
wieku. Zwolenników diety roślinnej nie
brakuje także wśród rodziców, którzy wegetariańskie zasady wprowadzają w domu,
serwując swoim dzieciom potrawy bezmięsne. Dieta wegetariańska mimo, że
popularna od zawsze budzi sporo kontrowersji. Szczególnie w przypadku dzieci karmionych
w ten sposób pojawia się wiele wątpliwości, gdyż panuje przekonanie, że dziecko
potrzebuje mięsa. Okazuje się, że niekoniecznie.
Eksperci opiniują
Światowi
specjaliści w zakresie dietetyki i pediatrii pozostają zgodni: dieta
wegetariańska jest odpowiednia dla dzieci w każdym wieku. Amerykańskie i
Brytyjskie Stowarzyszenia Pediatryczne, a także prestiżowa Amerykańska Akademia
Pediatrów rekomendują nie tylko dietę wegetariańską, odnoszą się pozytywnie
także do wprowadzenia weganizmu jako diety będącej rzetelną alternatywą dla tradycyjnego,
mięsnego stylu żywienia. Co więcej, stanowiska towarzystw diabetologicznych
potwierdzają zbawienny wpływ, jaki dieta wykluczająca mięso ma na zdrowie małych
jaroszów: są oni mniej narażeni na choroby serca i nadciśnienie, rzadziej
cierpią z powodu cukrzycy i otyłości. Brak
negatywnych skutków, jakie mogłyby płynąć z wykluczenia mięsa z dziecięcego jadłospisu
potwierdzają także badania przeprowadzone m.in. w Szwecji, czy Japonii.
Stanowiska
polskich pediatrów, w tym specjalistów z Ministerstwa Zdrowia, Instytutu
Żywności i Żywienia oraz Centrum Zdrowia Dziecka nie odbiegają znacząco od
zaleceń ich zagranicznych kolegów. Polscy naukowcy zawężają jednak
dopuszczalność tego typu jadłospisów jedynie do diety wegetariańskiej,
wyłączają natomiast weganizm uważając go za zbyt restrykcyjny dla rozwijającego
się organizmu.
Mięsne tradycje vs wegetariańskie nowinki
Sprawa wydaje
się jasna: polskie i zagraniczne autorytety akceptują wprowadzanie
wegetarianizmu jako diety odpowiedniej nawet dla najmłodszych dzieci, dlaczego
więc wśród większości rodziców pokutuje pogląd o negatywnym wpływie tego
rodzaju żywienia na zdrowie ich pociech? Wegetarianizm
jest w naszym kraju zjawiskiem stosunkowo młodym i niejako kontrastującym z
polską tradycją kulinarną, która od zawsze obfitowała w mięsiwa, kiełbasy i
pieczyste. – wyjaśnia Katarzyna Barwińska specjalistka firmy Holle,
uznanego producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt. Jednak mentalność młodych rodziców stopniowo
zmienia się. Widzą, że schabowy nie jest jedyną alternatywą jeśli chodzi o
niedzielny obiad. Zaczynają zdawać sobie sprawę, że serwowanie dzieciom
naturalnych, organicznych posiłków zaprocentuje w przyszłości. Stają się coraz
bardziej świadomi wagi zdrowego,
ekologicznego żywienia i konieczności wybierania jak najmniej przetworzonych,
pochodzących ze sprawdzonego źródła produktów. – dodaje ekspert Holle.
Zdrowe menu = wartościowe menu
Wokół
wegetarianizmu narosło wiele mitów. Jednym z nich jest przekonanie o
nieuniknionych niedoborach żelaza i białka w diecie jarosza. Wielu rodziców
obawia się także, że wapń nie będzie dostarczany ich dzieciom w odpowiedniej
ilości i że składniki pochodzenia zwierzęcego są łatwiej przyswajalne, niż te o
proweniencji roślinnej. Nic bardziej mylnego. Odpowiednio skomponowany jadłospis zapewni dziecku wszystkie składniki,
jakich potrzebuje jego rozwijający się organizm. – uspokaja Katarzyna
Barwińska z Holle. Roślinne zamienniki
produktów pochodzenia zwierzęcego mogą z powodzeniem wspierać rozwój naszych
pociech. Jest ich całkiem sporo:
suszone owoce zawierają o wiele więcej
żelaza, niż np. wołowina. Tofu to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka. Rośliny
strączkowe i jarmuż są bogate w wapń, natomiast pestki, orzechy i nasiona
zapewniają wysoką podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrze zbilansowana
dieta przedyskutowana z pediatrą lub dietetykiem pozwoli na wprowadzenie nowej
jakości w żywieniu dziecka: posiłków ciekawych, zróżnicowanych i przede
wszystkim pełnowartościowych. Zdrowe żywienie może być wielką frajdą!
Zielone zasady
Na co muszą
zwrócić uwagę rodzice, którzy zdecydują się na wprowadzenie wegetarianizmu w
swojej rodzinie? Szczególnie ważna jest suplementacja witaminy B12, która
występuje tylko w produktach odzwierzęcych. Jej brak skutkować może anemią lub
problemami neurologicznymi. W zależności od zapotrzebowania zaleca się także
suplementację witaminy D, co jednak dotyczy wszystkich dzieci w naszej szerokości
geograficzej, niezależnie od tego, co gości na ich talerzach. Warto także
pamiętać o regularnych wizytach pediatrycznych i standardowych badaniach
takich, jak morfologia.
Dieta
wegetariańska nie jest skomplikowana i przy odrobinie chęci można z łatwością
nauczyć się prawidłowo komponować jadłospisy tak, aby zapewniały one maluchom wszystkie
niezbędne składniki odżywcze. Co niezwykle ważne, należy upewnić się, że
warzywa i owoce, które serwujemy na naszych stołach nie pochodzą z gospodarstw stosujących
nawozy chemiczne. To samo dotyczy gotowych produktów – wybierajmy artykuły
ekologiczne, bez dodatku cukru i sztucznych aromatów.
Warto także
wspomnieć, że często osoby przechodzące na wegetarianizm z większą starannością
podchodzą do tego, co kupują i zwracają większą uwagę na to, jakie produkty
lądują w ich żołądkach. Troska o zdrowie najbliższych motywuje ich do
rezygnacji ze śmieciowego jedzenia i inspiruje do przyglądania się popełnianym
błędom żywieniowym. Uczą tego samego swoje dzieci – a to zawsze cieszy i daje
nadzieję, że przyszłe pokolenia będą cieszyły się lepszym zdrowiem.
Więcej o zdrowej
diecie dzieci na Holle.pl