Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa babci Reni - kulinarny ideał na świątecznym stole

 


Święta zbliżają się szybkimi krokami. Powoli zaczyna się okres bożonarodzeniowej gorączki, zakupów w amoku, nagle pojawiającej się potrzeby umycia okien i planowania wigilijnego menu. Przychodzimy z pomocą i podsuwamy przepis na fenomenalną zupę grzybową –  a to już jeden problem z głowy.

 

Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Zapewne każda Pani Domu posiada swój autorski pomysł na to wyjątkowe danie, warto jednak czasami spróbować czegoś nowego – zwłaszcza, jeśli to nowe smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Gwarantujemy, że aromat świątecznej zupy grzybowej wg naszego przepisu  na zawsze już stanie się nieodzownym elementem magicznego nastroju grudniowych uroczystości.

 

Składniki:

  • 250 g mrożonych grzybów 
  • cebula
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka mleka
  • połowa szklanki białego, wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, masło, śmietana kremówka

 

Przygotowanie:

W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów.   Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!

 

Smacznego i Wesołych Świąt!

 

Popularne posty