Sałatka z uszkami szpinakiem i oliwkami - syty przepis na lunch

 Taka sałatka to oryginalny pomysł na uniwersalne i szybkie danie, które pysznie smakuje, pięknie wygląda i można je modyfikować w nieskończoność. Sałatkę z uszkami można z powodzeniem zjeść na obiad, przystawkę, lunch, kolację :) wygląda tak efektownie, że ze spokojem można serwować ją gościom. poniżej przepis na wersję lżejszą i nieco bardziej sycącą. Warto poeksperymentować dodając do przepisu np ser pleśniowy. Sałatkę można serwować na ciepło zasmażając wszystko delikatnie na patelni posmarowanej pędzelkiem oliwa z oliwek.



Porcja na 2-3 os.

Składniki:

  • Oliwki – 20 szt.
  • Świeży szpinak – 1/2 opakowania
  • Pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
  • Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.

Sos:

  • Oliwa z oliwek 150ml
  • Musztarda 2 łyżki
  • Ocet winny 50 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie umyj liście szpinaku, pokrój pomidorki na połówki, a oliwki w talarki. Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku, następnie na szpinak wyłóż ugotowane uszka, pomidorki i oliwki. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim ułożoną na talerzu sałatkę.

Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie, sałatkę można serwować z sosem śmietanowo-ziołowym, oprószoną tartym serem żółtym. Gotowe! Smacznego!

Popularne posty