Pieczone kotleciki z mięsem mielonym, kaszą jaglaną i pastą tahini

 


Aromatyczne, syte i wyjątkowo smaczne, a do tego podbiją podniebienia dzieci i dorosłych. Oryginalny smak i puszystą konsystencję zawdzięczają wyjątkowym dodatkom – paście sezamowej tahini oraz kaszy jaglanej. W przepisie nie ma jajka ani bułki tartej. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką jaglaną, która jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięso. Mięso połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest delikatnie orzechowe w smaku, wyśmienicie pachnie i jest mięciutkie.

 

Składniki:

(na ok 8 kotlecików)

250 g mięsa mielonego

1 łyżka pasty sezamowej tahini

2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

2 - 3  łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej  

Posiekana bazylia i pietruszka

Sól, pieprz


Przygotowanie:

Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać bazylię i niewielka ilość natki pietruszki, wraz z mięsem włożyć do miski. Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować odrobiną oliwy lub masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 25 minut.

 

Wskazówka: Kotleciki można także przygotować na patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Wówczas należy je lekko obsmażyć a potem dodać odrobinę wody i dusić ok 10 minut. 


Mat. Zewnętrzny, fot. Pexel.com

Popularne posty