Pieczone kotleciki z mięsem mielonym, kaszą jaglaną i pastą tahini
Aromatyczne, syte i wyjątkowo smaczne,
a do tego podbiją podniebienia dzieci i dorosłych. Oryginalny smak i puszystą
konsystencję zawdzięczają wyjątkowym dodatkom – paście sezamowej tahini oraz kaszy
jaglanej. W przepisie nie ma jajka ani bułki tartej. Bułka tarta została zastąpiona
pełnoziarnistą kaszką jaglaną, która jest wartościowa odżywczo, świetnie
zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięso. Mięso
połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest delikatnie orzechowe w
smaku, wyśmienicie pachnie i jest mięciutkie.
Składniki:
(na ok 8 kotlecików)
250 g mięsa mielonego
1 łyżka pasty sezamowej tahini
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 - 3 łyżki
pełnoziarnistej kaszki jaglanej
Posiekana bazylia i pietruszka
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać
bazylię i niewielka ilość natki pietruszki, wraz z mięsem włożyć do miski.
Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i
dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa
kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu
posmarować odrobiną oliwy lub masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez
ok 25 minut.
Wskazówka: Kotleciki można także przygotować na patelni
delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Wówczas należy je lekko obsmażyć a potem
dodać odrobinę wody i dusić ok 10 minut.
Mat. Zewnętrzny,
fot. Pexel.com