Muffinki ze śliwkami

 Muffinki ze śliwkami to pyszny i prosty deser, który można przygotować w kilka minut. Muffinki są puszyste, wilgotne i aromatyczne, a śliwki dodają im słodko-kwaśnego smaku. Można je podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami, albo na zimno z cukrem pudrem. Oto przepis na muffinki ze śliwkami.



Składniki:


- 250 g mąki pszennej

- 150 g cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 2 jajka

- 125 ml oleju roślinnego

- 125 ml mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 12 śliwek, umytych i pokrojonych na ćwiartki


Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż foremkę na muffinki papilotkami.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

3. W małej misce roztrzep jajka z olejem, mlekiem i wanilią.

4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj delikatnie, aż powstanie gładkie ciasto.

5. Napełnij foremkę ciastem do 3/4 wysokości i wciskaj po trzy kawałki śliwki w każdą muffinkę.

6. Piecz muffinki przez około 25 minut, aż będą lekko zrumienione i wyrośnie patyczek umoczony w cieście.

7. Wyjmij muffinki z piekarnika i ostudź je na kratce.

8. Smacznego!


Popularne posty