Marchewkowe ciasto świąteczne bez cukru

Przepis na ciasto świąteczne dla diabetyka, które jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Ciasto to jest idealne na Boże Narodzenie, ponieważ zawiera marchewkę, rodzynki i orzechy, które nadają mu aromatu i chrupkości. Ponadto ciasto to jest niskokaloryczne i niskowęglowodanowe, ponieważ zamiast cukru używamy ksylitolu, a zamiast białej mąki używamy mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. To ciasto nie podniesie nam poziomu cukru we krwi i nie obciąży naszego organizmu.



Składniki:


- 3 duże marchewki

- 4 jajka

- 1 szklanka ksylitolu

- 1/2 szklanki oleju roślinnego

- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/2 łyżeczki imbiru

- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

- szczypta soli

- 1/2 szklanki rodzynek

- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich


Przygotowanie:


1. Marchew zetrzeć na tarce.

2. Połączyć wszystkie mokre składniki w misce: jajka, ksylitol i olej.

3. Dodać do miski suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.

4. Dodać startą marchewkę, rodzynki i orzechy. Wymieszać do połączenia składników.

5. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy keksowej lub tortownicy.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut, do suchego patyczka.

7. Ostudzić ciasto na kratce i posypać cukrem pudrem lub lukrem.


Smacznego!


Źródła:


- https://cukrzyca.pl/ciasto-dla-cukrzyka-pyszne-przepisy-dla-diabetykow/

- https://fajnegotowanie.pl/przepisy/tagi/ciasto-dla-diabetykow/


Popularne posty