Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów
Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni odporność i przyczyni się do zachowania mocnych, zdrowych zębów. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Poniżej przepis na pyszny i bogaty odżywczo koktajl idealny na jesienne dni.
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1 duża pomarańcza
- ¼ melona
- 1 łyżeczka miodu
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego,
owsianego lub sojowego)
- 1 szczypta cynamonu i kurkumy
Sposób przygotowania: Jabłko dokładnie umyć i pokroić na kawałki,
pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, melona obrać ze skórki i
pokroić na kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub pokroić w cienkie
plasterki. Wrzucić wszystko do blendera dodać miód,
mleko roślinne, cynamon i kurkumę. Zmiksować wszystko na gładką masę. Przelać koktajl
do szklanki i cieszyć się jego pysznym smakiem.
Warto wiedzieć: Wybrane składniki koktajlu komponują się nie
tylko w smaczny, ale także zdrowy, funkcjonalny napój pełen wartości odżywczych
- Pomarańcza - jednym z najbardziej znaczących
składników pomarańczy jest witamina C, która jest kluczowa dla wielu funkcji
organizmu, w tym dla wspierania odporności i procesu gojenia się ran. Witamina
C, obecna w pomarańczach, jest silnym antyoksydantem, który pomaga w
neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Jest to szczególnie ważne,
ponieważ wolne rodniki mogą przyczyniać się do rozwoju różnych stanów zapalnych
i chorób, w tym próchnicy i zapalenia dziąseł. Badania wykazały, że pomarańcze
zawierają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które mogą hamować rozwój
bakterii odpowiedzialnych za te schorzenia jamy ustnej. Ponadto, pomarańcze są
bogatym źródłem innych składników odżywczych, takich jak beta-karoten, witaminy
z grupy B, w tym kwas foliowy, oraz minerały takie jak potas, oraz związki
polifenolowe, które mają właściwości antyoksydacyjne. Flawonoidy zawarte w
białej części skórki i błonkach rozdzielających cząstki owocu wzmacniają
działanie witaminy C, co sprawia, że jest ona lepiej przyswajalna przez
organizm niż jej syntetyczny odpowiednik. Dzięki swoim właściwościom
antybakteryjnym i przeciwzapalnym, pomarańcze mogą być cennym dodatkiem do
diety, wspomagającym walkę z bakteriami odpowiedzialnymi za próchnicę i
zapalenie dziąseł.
- Imbir - ma działanie rozgrzewające,
pobudzające i przeciwwirusowe, które pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia.
Imbir zawiera też związki, które hamują aktywność enzymów niszczących szkliwo
zębów.
- Miód - ma właściwości antyseptyczne,
przeciwzapalne i łagodzące. Miód jest też źródłem łatwo przyswajalnej energii i
składników odżywczych.
- Jabłko - zawiera pektynę, która pomaga
oczyszczać zęby z resztek jedzenia i bakterii. Jabłko jest też źródłem witaminy
C.
Picie świeżych koktajli jest
świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom
odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Chcąc
chronić zęby przed kwasowym działaniem pomarańczy i miodu, koktajl najlepiej
wypić przez słomkę, aby ograniczyć kontakt płynu ze szkliwem. Ważne jest, aby
nie myć zębów bezpośrednio po piciu koktajlu, ponieważ kwasowość zawartych w
napoju składników może osłabić szkliwo i spowodować nadwrażliwość. Aby
dodatkowo chronić zęby przed kwasowym działaniem tych składników, warto po
wypiciu koktajlu przepłukać usta wodą lub napić się herbaty zielonej. – zaleca dr.
Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i
Bejnarowicz.
Aromatyczne, kolorowe koktajle mogą dostarczyć
wiele istotnych dla zdrowia składników, dobrze jest poeksperymentować z różnymi
smakami i kolorami, aby znaleźć swój ulubiony napój. Jesienne
koktajle mają wiele zalet, warto
więc wprowadzić je do codziennej diety i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami.